Οπτικοακουστικά Έργα:

Οπτικοακουστικά έργα χρησιμοποιούνται ήδη εδώ και τρεις δεκαετίες στο χώρο των μουσείων για την οπτικοακουστική απόδοση ιστορικού και πολιτισμικού περιεχομένου: για την παρουσίαση μιας θεματικής ενότητας ή την παροχή συμπληρωματικών πληροφοριών για ένα έκθεμα. Στο πλαίσιο του προγράμματος DeMuCiV, οι οπτικοακουστικές αναπαραστάσεις στοχεύουν επίσης σε μια βιωματική προσέγγιση της πληροφορίας στοχεύοντας στη δημιουργία ενός «μουσείου σε κίνηση» μέσα από εναλλακτικές, «από τα κάτω», χαρτογραφήσεις της πόλης και της αστικής εμπειρίας.

ΒΙΝΤΕΟΠΕΡΙΠΑΤΟΙ
Μια οπτικοακουστική διαδρομή στον αστικό ιστό περιλαμβάνει μια ενσώματη, πολυαισθητηριακή, επιτελεστική διαδικασία που δημιουργεί εναλλακτικές χαρτογραφήσεις της πόλης, προσφέροντας αντι-ηγεμονικές αναπαραστάσεις. Οι εναλλακτικές αυτές χαρτογραφήσεις επιδιώκουν να ενσωματώσουν διαφορετικούς, ακόμη και αμφισβητούμενους, τρόπους εμπειρίας του χώρου. Οι πειραματισμοί μας με τους βίντεο-περιπάτους έχουν τις θεωρητικές αφετηρίες τους στα πεδία της ανθρωπολογίας των αισθήσεων σε συνάρτηση με τη φαινομενολογική θεωρία, όπως και σε θεωρίες του αστικού χώρου. Καταγράφουν την πόλη ως δυναμικό παλίμψηστο υποκειμενικών ιστοριών που συνεχώς "συγγράφουν" το αστικό κείμενο της πόλης ως ένα εν δυνάμει μουσείο που απλώνεται πέρα από το μουσείο

 • Το Κάραγατς της παιδικής ηλικίας
  Στην οπτικοακουστική παρουσίαση «Το Κάραγατς της παιδικής ηλικίας», ένας μόνιμος κάτοικος της περιοχής, ο Γιάννης Κουτής ξεναγεί στις διαδρομές των παιδικών του χρόνων.
 • Τα Παληά των παιδικών χρόνων
  Στην οπτικοακουστική παρουσίαση «Τα Παληά των παιδικών χρόνων», μια παλιά κάτοικος της γειτονιάς, η Ανθούλα Ελευθερίου, παρουσιάζει τα κτήρια και τους χώρους της γειτονιάς την εποχή των παιδικών της χρόνων.
 • Έχετε ψαράδες ψάρια
  Η οπτικοακουστική παρουσίαση «Έχετε ψαράδες ψάρια» έχει ως θέμα τον εορτασμό των 50 χρόνων της Ψαράδικης Βραδιάς στην περιοχή της Αγριάς. Παρουσιάζει μια γιορτή αφιερωμένη σε μια παραγωγική δραστηριότητα που λαμβάνει με τα χρόνια υπερτοπικό χαρακτήρα αναψυχής.
 • Το δάσος της Μακρυνίτσας
  Η οπτικοακουστική παρουσίαση «Το δάσος της Μακρυνίτσας» παρακολουθεί μια διαδρομή στο δάσος της Μακρυνίτσας με ξεναγό τον Γιάννη Κερασιώτη.

ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ

 • Όταν δέναν τα σκυλιά με τα λουκάνικα
  Η οπτικοακουστική παρουσίαση «Όταν δέναν τα σκυλιά με τα λουκάνικα» παρακολουθεί την παραδοσιακή βιοτεχνία παρασκευής λουκάνικου της οικογένειας Στράκα, στις Σταγιάτες. Καταγράφει μαρτυρίες μελών της οικογένειας καθώς και τη διαδικασία παραγωγής.

ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΣ

 • Τελετουργίες καθ'οδόν
  Η οπτικοακουστική παρουσίαση «Τελετουργίες καθ'οδόν: Ψάλλοντας στο δημόσιο χώρο» καταγράφει το θρησκευτικό τυπικό της Μεγάλης Παρασκευή. Συμμετέχουν κάτοικοι του Βόλου που ψέλνουν σε εξωκλήσια την Μεγάλη Παρασκευή.