Παπακωνσταντίνου Γιώργος /  Ομότιμος Καθηγητής
gpapakon@arch.uth.gr
 
Βιογραφικό

Αρχιτέκτονας και σκηνοθέτης ειδικευμένος στα ντοκυμαντέρ και τα πολυμέσα. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Heriot-Watt, στο Eδιμβούργο, όπου απέκτησε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Προστασίας Κτιρίων και Οικιστικών Συνόλων. Εργάσθηκε ως αρχιτέκτων μέχρι το 1983 συμμετέχοντας σε μελέτες κτιριακών έργων, σε χωροταξικές μελέτες και σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Στο διάστημα 1983-89, έκανε σπουδές Κινηματογράφου/ Βίντεο/ Κινούμενου σκίτσου στην Ecole Nationale Superieure des Arts Decoratifs (ENSAD), Παρίσι και σπουδές Διαδραστικών Πολυμέσων στο Πανεπιστήμιο PARIS VIII, στο Παρίσι. Μεταπτυχιακό δίπλωμα D.E.A στις Eικαστικές Tέχνες και την Tεχνολογία της Eικόνας, στο Πανεπιστήμιο PARIS VIII (1987) με θέμα «Η βίντεο-τέχνη μεταξύ ηλεκτρονικής και πληροφορικής τεχνολογίας».  Διδάκτωρ (Très honorable avec les félicitations du jury-cum laude), Arts et Sciences de l'Art,  του Πανεπιστημίου Paris I, Panthéon Sorbonne (2014). Θέμα: "Theoretical approaches of  spatial organization modes in multimedia architectures".

Στο διάστημα 1985-9 πραγματοποίησε μια σειρά ταινιών βίντεο, πειραματικού χαρακτήρα, επάνω σε θέματα σχετικά με την αντίληψη του χώρου και την ιδιαιτερότητα της ηλεκτρονικής εικόνας. Από το 1989 μέχρι σήμερα έχει συμμετάσχει στην σκηνοθεσία και παραγωγή ντοκυμαντέρ και πολυμέσων με θεματολογία σχετική με την αρχιτεκτονική, την πόλη, και την τέχνη. Έχει διακρίσεις σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και σε φεστιβάλ ντοκυμαντέρ και πολυμέσων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει δημοσιευσει  πάνω από 70 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων και συλλογικούς τόμους.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στις αναπαραστατικές τεχνολογίες και ειδικά στις νέες αντιλήψεις χώρου στα διαδραστικά πολυμέσα. Από το 1989 έως το 2001 υπήρξε συνεργάτης ερευνητής του Εργαστηρίου Oικοδομικής και Βιομηχανικού Αντικειμένου, Tομέας Συνθέσεων και Tεχνολογίας Aιχμής, Σχολή Aρχιτεκτόνων, EMΠ, σε έρευνες σχετικές με τις εφαρμογές ψηφιακής τεχνολογίας στην αρχιτεκτονική. Από το 1999 είναι μέλος του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας και Οπτικοακουστικής Τεκμηρίωσης (ΕΠΕΟΤ) του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας http://lecad.arch.uth.gr/el

Από το 1999, διδάσκει στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών (ΤΑΜ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Από το 2009 έως το 2012 δίδαξε στο ΜΠΣ "Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός - Συμβιώσεις" του ΤΑΜ και το 2019 στο ΜΠΣ "Μετα-βιομηχανικός Σχεδιασμός του ΤΑΜ. Από το 2005, συμμετέχει στο Διατμηματικό Διαπανεπιστημιακό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας στην Εκπαίδευση» του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (ΤΕΑΠΗ) του Πανεπιστημίου Αθηνών.  Στο διάστημα 2012-2015, επέβλεψε υποψηφίους διδακτόρες του Κόμβου I-Node του Ερευνητικού Κέντρου Planetary Collegium, Plymouth University, υπό τη διεύθυνση του Roy Ascott.