ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Περιγραφή

Εκδηλώσεις στη πόλη του Βόλου
Η πόλη του Βόλου κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004
Διάφορες λήψεις από την καθημερινή ζωή του Βόλου και από ειδικές εκδηλώσεις (παρελάσεις, προεκλογική περίοδος, κλπ).

Εκδηλώσεις εκτός Βόλου
Καρναβάλι, Σοχός, Θεσσαλονίκη, Φεβρουάριος 2001

Το Καρναβάλι του Σοχού (Μέριου)

Οι τραγόμορφοι Κουδουνοφόροι (Μέριου) του Σοχού Θεσσαλονίκης είναι ένα δρώμενο, που συνδέεται με την ευφορία της γης. Έθιμο πανάρχαιο, που τα χαρακτηριστικά του φανερώνουν καθαρά κατάλοιπα των εορτών της Άνοιξης, τα οποία είχαν σχέση με τη γονιμότητα και την καρποφορία της γης.

Μετά τα Θεοφάνια, μπορεί ελεύθερα, όποιος επιθυμεί, να ντυθεί με τη φορεσιά του Κουδουνοφόρου και να σεργιανίσει στους δρόμους και τις πλατείες, χωρίς να χρειαστεί να περιμένει να έρθουν οι ημέρες της Αποκριάς.

Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς και την Καθαρά Δευτέρα, όλοι οι χωριανοί βγαίνουν στους δρόμους, στα καφενεία, μα οι περισσότεροι μαζεύονται στην πλατεία του χωριού. Οι Κουδουνοφόροι περπατούν αργά για να ακούγεται ο παράξενος ήχος των κουδουνιών τους, γυρίζουν δυο-δυο, τρεις-τρεις και κερνάνε φίλους και γνωστούς. Στην πλατεία τα νταούλια και οι ζουρνάδες δεν σταματάνε ούτε λεπτό. Ο θόρυβος που δημιουργούν οι κουδουνοφόροι με τα κουδούνια, θυμίζει τους «Κορύβαντες» που θορυβούσαν για να απομακρύνουν το κακό. Απαραίτητα εξαρτήματα είναι η γκλίτσα ή το σπαθί και ένα μπουκάλι ούζο για να κερνούν τους γνωστούς και φίλους, ανταλλάσσοντας ευχές.

Εκείνο που καθιστά ξεχωριστό το καρναβάλι του Σοχού από άλλες τραγόμορφες μεταμφιέσεις είναι το ερωτικό στοιχείο που επικρατεί. Τα παλαιότερα κυρίως χρόνια, οι νέοι ντύνονταν έτσι, γιατί με τον τρόπο αυτό έβρισκαν την ευκαιρία να πλησιάσουν την κοπέλα που αγαπούσαν και να προκαλέσουν το ενδιαφέρον της.

Ομάδα καταγραφής:

Σκηνοθεσία: Πάνος Καρκανεβάτος

Ηχοληψία, Μοντάζ: Ιφιγένεια Χαρατσή