ΕΚΘΕΣΗ «6 MILLIARDS D'HOMMES»
2007
Περιγραφή Σύνδεσμος

Η έκθεση "6 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη μας" παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Παρίσι το 1988  στο Μουσείο του Ανθρώπου από το Εργαστήριο της Βιολογικής ανθρωπολογίας (Σχεδιασμός: Gilles Pison, με τη συνεργασία του Ninian Hubert van Blyenburgh / Γραφικά: Thérèse Troϊka / Σκηνικά: Pierre Schall). Τα πληθυσμιακά στοιχεία προέρχονται στο μεγαλύτερο μέρος τους από τα Ηνωμένα Έθνη  (Προοπτικές του Παγκόσμιου Πληθυσμού). Η έκθεση πραγματοποιήθηκε χάρις στην υποστήριξη των κάτωθι φορέων: Υπουργείο Εξωτερικών, Κέντρο Ενημέρωσης για τα προβλήματα του πληθυσμού, Υπουργείο Παιδείας, Εθνικό Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας (INSE),  Σύλλογος Φίλων του Μουσείου του Ανθρώπου, Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας,  Ίδρυμα Ipsen, Agences  Gamma και Explorer.

Η έκθεση που επιμελήθηκε το Εργαστήριο Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων του ΤΜΧΠΠΑ είναι μία σύντομη εκδοχή της πλήρους έκθεσης και αποτελείται από α) 25 πλαστικοποιημένα έγχρωμα πόστερ μεγάλων διαστάσεων (70 x100 cm) στα γαλλικά και τα αντίστοιχα στα ελληνικά (σε μικρότερες διαστάσεις, 50 x70 cm) και β) από οπτικοακουστικό υλικό διαρκείας 35’(τόσο στα γαλλικά όσο και με μεταγλωττισμένο στα ελληνικά).

Στα 25 πόστερ εκτίθεται η εξέλιξη του παγκόσμιου πληθυσμού, η γεωγραφική κατανομή του, η αστικοποίηση, οι πληθυσμιακές δομές με έμφαση στην γήρανση, η εξέλιξη των βασικών δημογραφικών συνιστωσών  (γονιμότητα,  θνησιμότητα,  μεταναστεύσεις),  οι υφιστάμενες δημογραφικές ανισότητες και τα μεγάλα σύγχρονα δημογραφικά προβλήματα του πλανήτη μας,  δίδοντας έμφαση στις ανισότητες ανάμεσα στις ανεπτυγμένες και στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη μας.

Στο οπτικοακουστικό υλικό (βίντεο) που συνοδεύει την έκθεση αυτή παρουσιάζεται η δημογραφική μετάβαση που αποτέλεσε ένα γενικό αναλυτικό εργαλείο για την περιγραφή των μετασχηματισμών των δημογραφικών συμπεριφορών στη Δ. Ευρώπη τον 19ο αιώνα και στη συνέχεια στο σύνολο του πλανήτη μας. Το «μοντέλο»  της δημογραφικής μετάβασης περιγράφει σε αδρές γραμμές το προοδευτικό πέρασμα,  στις περισσότερες χώρες του πλανήτη μας στην διάρκεια των δύο τελευταίων εκατονταετιών,  από ιδιαίτερα υψηλά σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα γεννητικότητας και θνησιμότητας και παράλληλα επιχειρεί να ερμηνεύσει τις προαναφερθείσες αλλαγές. Το βίντεο αυτό μεταγλωττίσθηκε στο Εργαστήριο Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων (ΕΔΚΑ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και επεξεργάστηκε στο Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας και Οπτικοακουστικής Τεκμηρίωσης (ΕΠΕΟΤ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η έκθεση αυτή (όπως και το συνοδευτικό οπτικο-ακουστικό υλικό) παραχωρήθηκε στο Εργαστήριο Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων του Παν. Θεσσαλίας από το Τμήμα Μορφωτικής και Επιστημονικής Συνεργασίας της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα  και μεταφράστηκε από τον καθ. Βύρωνα Κοτζαμάνη σε συνεργασία με την κ. Δ. Πέτρου.

Διατίθεται για εκπαιδευτική χρήση από το ΕΔΚΑ τόσο σε ψηφιακή (PDF) όσο και σε έντυπη μορφή.

http://popexpo.web.ined.fr/english.html