ΙΧΝΗ – ΠΟΛΕΩΣ, ΙΧΝΗ - ΑΝΘΡΩΠΩΝ, ΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ, ΗΧΩΝ
2008
Περιγραφή Σύνδεσμος

Ένα μουσικο-οπτικό δρώμενο, στα πλαίσια του Διεθνούς Διεπιστημονικού Συνεδρίου «Βίωμα, Μεταφορά και Πολυτροπικότητα: εφαρμογές στην επικοινωνία, την εκπαίδευση, τη μάθηση και τη γνώση», Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ρέθυμνο, Κρήτη, 10-12 Οκτωβρίου 2008. Θραύσματα πολυτροπικών βιωμάτων της πόλης: δημιουργικότητα, μετασχηματισμός και αναπλαισίωση.

Στη ρίζα της προσέγγισης του δρώμενου βρίσκεται η ανάγκη να δοθεί περισσότερο βάρος στον βιωματικό πειραματισμό με τα στοιχεία της πόλης και τον μετασχηματισμό τους σε πρώτες ύλες για τη δημιουργία συλλογικών καλλιτεχνικών έργων. Το εγχείρημα τοποθετείται στο πλαίσιο ευρύτερων προβληματισμών σχετικών με τη σημασία των πρωτογενών βιωμάτων στη μουσική εκπαίδευση, αλλά και με το ζήτημα της αναπαράστασης του αστικού ηχοτοπίου.

Με βάση επομένως τις εμπειρίες και τους προβληματισμούς που προέρχονται από διαφορετικά πεδία ενδιαφερόντων (μουσική εκπαίδευση – αρχιτεκτονική εκπαίδευση) έγινε προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο συσχέτισης της εικόνας και του ήχου μέσα από τη συλλογική δημιουργία μιας πολυ-μεσικής περφόρμανς η οποία να αναπλαισιώνει τα οπτικά και ηχητικά ερεθίσματα του αστικού τοπίου. Μέσα από την περιδιάβαση και την καταγραφή στοιχείων της πόλης, και την μετέπειτα δημιουργική δουλειά στο εργαστήριο, έγινε προσπάθεια να δημιουργηθεί έναν διάλογο ανάμεσα σε δύο επίπεδα πρωτογενούς βιώματος: τη βίωση των τόπων και των ήχων της πόλης, και τη «μεταφορά» (με τη διπλή σημασία της λέξης) αυτού του βιώματος σε ένα πολυ-μεσικό κομμάτι που χρησιμοποιεί και μετασχηματίζει ήχους και εικόνες. Τρόποι εργασίας σαν κι αυτόν, προσπαθούν να επανατοποθετήσουν στο κέντρο της εκπαίδευσης αυτό που κάποτε ήταν αυτονόητο – ότι το ανθρώπινο βίωμα που παράγει μάθηση είναι θεμελιωδώς πολυτροπικό.

Οι συμμετέχοντες εισήλθαν σε μια εντατική διαδικασία δημιουργίας πρωτογενών βιωμάτων τα οποία εστιάζουν στην επεξεργασία διαφορετικών σημειωτικών πόρων. Στα Ίχνη έγινε προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι μουσικές ιδέες ως «σκέψεις» των οποίων η πηγή βρίσκεται σε πράγματα φαινομενικά ασύνδετα με τη μουσική. Ο τρόπος με τον οποίο η προσωπική καταγραφή όψεων του βιώματος της πόλης μπορεί να «μεταφραστεί» σε μουσική μας οδήγησε στην αναγνώριση του ρόλου του βιώματος στη συγκρότηση της έννοιας του τοπίου. Στα Ίχνη προτείνεται μια μέθοδος να βιώσουμε την πόλη ως έναν τόπο που επιδέχεται πολλές αναγνώσεις, ανάλογα με τον τρόπο συλλογής στιγμιότυπων, αλλά και τους τρόπους που διαλέγουμε να τα επεξεργαστούμε.

 

Οργάνωση της Ομάδας Εργασίας και του δρώμενου «Ίχνη – Πόλεως, Ίχνη – Ανθρώπων, Αισθημάτων, Ήχων»: Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου